Mitologia nordică în film și televiziune - Universul Marvel și VikingsAutor: Andreea Marian

2017-10-30Câți dintre voi v-ați întrebat vreodată care e povestea din spatele personajelor lui Thor și Loki, cei doi zei nordici din universul Marvel și al lumii lor? Și câți sunteți curioși de legenda marelui Ragnar Lothbrok, cel mai promițător războinic din serialul Vikings? Puneți-vă centurile, astăzi ne urcăm într-un TARDIS și mergem să ne plimbăm prin perioada dintre secolele V și XV, pe care o amestecăm cu prezentul nostru drag. 

Începem cu universul Marvel. Aici știm deja că filmele sunt bazate pe seriile de benzi desenate, iar benzile desenate sunt bazate pe mitologia nordică. Pe cine știm că face parte din sfera asta? Exact, Thor, Loki, Odin și prietenii lor din Asgard, pe ăia răi din Jotunheim, Ragnarok-ul și bineînțeles pe Mjolnir, ciocanul de șnițele al lui Thor. În legendele nordice, Asgard este una dintre cele nouă lumi conectate de Yggdrasil, copacul de care Odin s-a spânzurat acceptând să-și sacrifice viața în schimbul înțelepciunii. În Asgard găsim și Valhalla, un fel de lumea de după moarte a războinicilor nordici, în care se poate intra doar dacă aceștia mureau în timpul unei bătălii, cu onoare.

 Asgardul universului Marvel păstrează ideea celui autentic: aici locuiesc doar vechii zei, aesirii (Odin, Thor, Heimdallr etc), Odin este stăpânul, există și Bifröst, podul curcubeu care face legătura între lumea zeilor (Asgard) și lumea oamenilor (Midgard), păzit de Heimdallr. Bineînțeles, în legendele nordice zeii nu sunt descriși purtând costumele din filmele Marvel, nu au acel sarcasm tipic oamenilor din zilele noastre și nici nu sparg căni strigând „Alta!” -  Thor, aici ne uităm la tine.

Loki, în universul Marvel

În legende, Loki este fiul lui Laufey, un gigant (jotun), și tatăl lupului Fenrir, ființei Hel și al lui Jörmungandr, un șarpe aruncat în marele ocean din Midgard, care crește atât de mult că poate înconjura Pământul și-și înghite propria coadă. Deci, în legende, gigantul Loki e considerat un zeu malefic, un fel de Satan al religiei creștine, adică Loki e un mare șmecher printre ai lui.

Revenim la Marvel, unde Loki pare a fi doar un copil frustrat – este fiul adoptiv al lui Odin și fratele vitreg al lui Thor. După un război între zei și giganți, Odin îl ucide pe Laufey și-l găsește pe Loki, un bebeluș de mărimea unui zeu, nu a unui gigant. Își amintește învățătura tatălui său, cum că va trebui să adopte copilul dușmanului ucis cu propria mână, și-l ia pe Loki sub protecția sa, crescându-l ca pe propriul fiu, deși îl favorizează pe Thor, fiul natural. Mai târziu Loki află că e adoptat și, evident, se supără, pare doar un adolescent revoltat și decide să fie rebel și să distrugă Midgard. Momentan, în filmele universului Marvel, Loki n-are soție și nici copii. Nu știm cum va fi Thor: Ragnarok, pentru că Ragnarok-ul nu poate fi posibil fără copiii lui Loki care ar trebui să aducă disperare în lume. Ignorăm benzile desenate și pretindem că nu există, deci rămânem cu întrebările: se însoară Loki? Are copii din flori? O să apară într-un fel sau altul din senin Angrboða, femeia jotun care ar fi trebuit să fie soția lui? N-avem decât să vedem în Thor:Ragnarok (2017).

Thor, în universul Marvel

Thor, toată lumea îl știe pe Thor, nu? Tipul mare, plin de mușchi, cu păr lung și blond, are un ciocan mare de șnițele pe care l-a pierdut odată și s-a speriat? Da, acel nene după care plânge Jane Foster. Normal, în legendă nu există această Jane, ci Sif, o zeiță care îi este soție, și alte femele – spun femele, pentru că Thor s-a distrat și cu zeițe, și cu muritoare, și cu femei gigant, dar nu cu Jane Foster.  

Autenticul Thor era un nene cu barbă și păr roșcat, nu blond, zeul tunetului, fulgerului, fertilității și puterii, de asemenea protectorul oamenilor. Mai avea alte câteva nume – peste zece – pentru care era cunoscut, asemenea tatălui său, Odin, care avea mult mai multe. Asemenea lui Loki, Thor e o parte importantă a Ragnarok-ului, însă va muri imediat după ce îl ucide pe Jörmungandr. Va muri Thor în următorul film Marvel? Probabil că nu. Dacă Loki nu-și găsește o soție să facă rapid trei copii, nici Thor nu va muri în Ragnarok.

Odin, în universul Marvel

Un alt personaj nordic important al universului cinematic Marvel e și Odin, tatăl lui Thor, stăpânul tărâmului Asgard. În filme îl vedem pe Odin ca un fel de Moș Crăciun pirat cu părul aranjat și armură de aur. În legendele nordice, Odin e descris ca având o barbă lungă, un ochi – celălalt sigur nu e acoperit de un petic de aur – și o pălărie. În filmele Marvel, Odin pare să aibă doar o cioară, dar în legende e însoțit de doi lupi, Geri și Freki, și două ciori, Huginn și Muninn. Însuși autorul J. R. R. Tolkien s-a inspirat după zeul Odin când l-a creat pe vrăjitorul Gandalf cel Gri, toiagul fiind echivalentul suliței, pălăria și barba lungă. Inspirate după Odin sunt și alte personaje ca: Saruman cel Alb, Sauron, Morgoth sau Manwe. O altă portretizare modernă o găsim și în romanul lui Neil Gaiman, American Gods, Mr. Wednesday fiind un Odin modern.

Întrebarea rămâne: moare Odin în Ragnarok? Din nou, probabil că nu. În legendă, lupul Fenrir îl înghite pe Odin, dar cum Loki n-are încă moștenitori, nu există Fenrir. 

Vikings

Acum că am terminat cu Marvel, să trecem la serialul Vikings. Creat de Michael Hirst pentru History Channel și lansat în 2013, Vikings se concentrează asupra popoarelor nordice și pe evoluția acestora, bazat pe legenda lui Ragnar Lodbrok, un viking faimos pentru raidurile sale în Franța și Anglia. Serialul transformă povestea fantastică a acestui războinic într-o poveste realistă, fără bestii și magie, aruncând spectatorul înapoi în timp, simțind și crezând că acele lucruri s-au întâmplat cu adevărat. 

Ce sunt vikingii? Vikingii sunt războinici nordici, vestiți pentru spiritul lor de luptă și curaj. Nu le era frică de moarte, fiind convinși că dacă vor muri cu onoare în luptă îi va aștepta o vreme bună în Valhalla. Pentru acești războinici era foarte importantă faima numelui, cum de altfel era și supraviețuirea unei răni mortale, continuând apoi să trăiască fiind considerat un erou. Locuiau pe tărâmurile a ceea ce noi numim azi Norvegia, Suedia, Danemarca și Islanda. Vikingii au călătorit și cucerit teritorii de la Constantinopol până la America de Nord, căutând pământuri fertile unde puteau stabili noi comunități. 

Din fericire, întâmplările din serial sunt în foarte mare parte corecte și corespund cu legendele despre Ragnar. În serial, Ragnar Lothbrok (nu Lodbrok) apare ca un fermier în slujba contelui Haraldson, este căsătorit cu Lagertha și are doi copii: Bjorn și Gyda. În folclor se spune că adevăratul Ragnar era de fapt fiul regelui Suediei, Sigurd Hring, și o rudă a regelui danez, Gudfred. Miticul Ragnar a fost căsătorit de trei ori: prima sa soție a fost luptătoarea Lagertha, așa cum știm și din serial, apoi a fost căsătorit cu prințesa Thora Borgarhjǫrtr, iar, în cele din urmă, cu prințesa Aslaug. Cea de-a doua soție lipsește din serial, de la Lagertha trecând direct la Aslaug, care-i va dărui patru fii: Ubbe, Ivar, Sigurd și Hvitserk.

 Totuși, povestea „de familie” a lui Ragnar Lodbrok este cu totul diferită: prima sa soție, Lagertha, i-a dăruit un fiu și două fiice care nu sunt menționați în serialul de televiziune. A doua soție, Thora, i-a dăruit doi fii, de asemenea nemenționați în serial. A treia soție, Aslaug, i-a dăruit patru fii: Bjorn Ironside, Sigurd Snake-in-the-Eye, Hvitserk și Ivar the Boneless. Celălalt fiu al lui Ragnar, Ubbe, provine din relația cu o altă femeie al cărui nume nu se știe. 

Ragnar și Aslaug în Vikings

O altă diferență între legende și serialul Vikings este modul în care Ragnar o întâlnește pe Aslaug. În serial, cei doi se întâlnesc undeva pe drum, întrețin relații sexuale și o duce acasă în Kattegat, unde încă locuiește Lagertha. Legendele sunt mult mai fantastice: Aslaug, fiica lui Sigurd și a luptătoarei Brynhildr, a fost crescută de tatăl adoptiv al mamei sale, Heimer. După moartea părinților săi, Aslaug a fost ascunsă într-o harpă pentru a fi protejată. Heimer călătorește cu această harpă și poposește peste noapte la casa unor țărani. Aceștia, crezând că harpa ascunde bogății pentru că Heimer dormea lângă ea, îl ucid pe Heimer și o descoperă pe Aslaug, pe care o vor crește ca pe propriul copil până când oamenii lui Ragnar o găsesc. Intrigat, acesta cere să i se aducă fata, însă o supune la un test: să vină nici îmbrăcată, dar nici dezbrăcată, nici lihnită, dar nici sătulă, nici singură, dar nici însoțită. Aslaug – Kraka, după cum o numesc cei doi țărani – sosește îmbrăcată cu o plasă de pescuit, mâncând o ceapă și însoțită de un câine. Impresionat, Ragnar o cere de soție, însă Aslaug acceptă propunerea doar după ce el își îndeplinește o misiune în Norvegia. Aceștia întrețin relații sexuale abia după căsătorie, primul lor fiu fiind Ivar, care se naște fără oase, nu olog cum apare în serial. Motivul dizabilității lui Ivar este ziua în care părinții lui și-au consumat mariajul: Aslaug a spus că trebuie să aștepte trei zile, altfel primul lor fiu va fi blestemat. Ragnar n-a ascultat sfaturile soției sale și s-a culcat cu ea în prima zi.

Ultimul lucru despre care putem vorbi în legătură cu Vikings și legendele, este moartea marelui Ragnar Lodbrok. În episodul din data de 28 decembrie 2016, All His Angels, îl vedem pe Ragnar aruncat într-o groapă cu șerpi de către regele Aelle, murind. Nimic de comentat, respectă legenda – bravo, Michael Hirst! Totuși, în povestiri, Ragnar n-a fost ucis de șerpi până când n-a fost dezbrăcat. Fiind vrăjitoare, Aslaug i-a făcut o cămașă care îl proteja, așadar șerpii nu l-au putut mușca până ce aceasta n-a fost îndepărtată de către soldați. După moartea lui Ragnar, fiii săi se vor răzbuna pe regele Aelle, însă rămâne de văzut dacă totul va fi ca în legende și în serial.

Moartea lui Ragnar, Vikings

Deși Vikings a fost și este lăudat și apreciat de milioane de oameni, mulți critici au fost nemulțumiți de nepotrivirea regimurilor de conducere, stilurilor vestimentare, arhitecturii, condițiile climatice ale locațiilor menționate și alese pentru filmări. În punctul de vedere al anumitor critici, personajul lui Rollo Lothbrok, inspirat după primul conducător al Normandiei, pare a fi o problemă. În serial, Rollo Lothbrok este, evident, fratele lui Ragnar Lothbrok, care se va căsători cu prințesa Gisla și va deveni un mare conducător. Totuși, asaltul vikingilor asupra Parisului are loc cu mult înainte de nașterea adevăratului Rollo, iar acest lucru pare să-i fi supărat pe critici. De asemenea, regele Ecbert ar fi trebuit să fie deja mort când Ragnar ajunge pe teritoriul său. 

Cu erori, fără erori, cinematografia nu are limite. Universul Marvel nu are limite, nici imaginația lui Michael Hirst nu are limite. Dacă filmele Marvel sunt dedicate suspansului și acțiunii cu supereroi îmbrăcați în tot felul de costume, serialul Vikings este dedicat cunoașterii și promovării culturii nordice, foarte des comparat cu Game of Thrones, Merlin, The Lord of The Rings sau The Hobbit datorită atmosferei, bătăliilor între bine și rău, locațiilor naturale (precum pădurile, munții, mlaștinile etc), oamenii neluând în seamă “realitatea” (de exemplu, în Vikings nu există creaturile magice prezente în celelalte, ci doar credința oamenilor în anumiți zei) și firul poveștii fiecărei producții.