Chestionarul Girls on Film - Carla FoteaAutor: Carla Fotea

2018-03-10În cadrul proiectului Girls on Film, Acoperişul de Sticlă a propus câtorva femei implicate direct în industria cinematografică autohtonă (regizoare, actriţe, curatori, critici de film etc.) să răspundă la un chestionar despre cineastele care li se par interesante, despre personaje feminine mai nonconvenţionale şi  despre stilul feminin.

Carla Fotea este o tânără producătoare de film, care a lucrat printre altele la cele mai recente filme ale lui Cristian Mungiu, Nae Caranfil și Radu Jude, fiind nominalizată la Gopo în categoria "Tânără Speranţă" pentru Pipa, sexul şi omleta (r: Ana Maria Comănescu, 2017).

Carla Fotea

1.  O cineastă (sau un film al unei cineaste) de care ți-ai dori să știe mai multă lume.

În momentul ăsta, îmi doresc ca toată lumea să vadă Faces Places. Da, regia e semnată de Agnès Varda împreună cu JR, dar cred că e un film care e și o celebrare a carierei ei. E un film sensibil, delicat, dar și light-hearted, la care am și râs, am și plâns. E un film de documentar, un jurnal de călătorie și un jurnal al unei prietenii improbabile care are un început, dar nu și final. Adică poți să-ți imaginezi că și azi Agnès Varda și JR merg cu mașinuța lor prin lume și fotografiază oameni. Și poți să-ți dorești să facă asta pentru totdeauna și ca la un moment dat să te întâlnești și tu cu ei ca să-ți facă o poză și s-o lipească pe Casa Poporului.

Carla Fotea 2

2. Un personaj feminin din film care iese din tipar.

O să zic tot ceva super recent: Marina Vidal din Una Mujer Fantastica (r: Sebastián Lelio, 2017). Mi s-a părut că e o femeie foarte puternică, o femeie care nu se dă bătută și luptă până în pânzele albe pentru ceea ce iubește și, mai ales, pentru ceea ce e. Pentru mine e un exemplu cu atât mai mult cu cât îmi dau seama că actrița (Daniela Vega) se luptă cu aceleași probleme și în viața ei off-screen.

 Carla Fotea 1

3. O femeie din industrie (din România sau nu) care te inspiră.

O să dau un super clișeu și o să zic Ada Solomon. Lucrez cu ea, așa că aș minți să zic că nu mă inspiră. Și desigur, toată gașca de femei super tari care fac producție la noi și care-mi dau încredere că într-o zi voi putea și eu să fac ce fac ele: Oana Giurgiu, Anamaria Antoci, Oana Iancu, Anca Puiu sunt doar câteva dintre ele.

 Carla Fotea 3

4. Există sau nu există stil feminin de a face film?

Nu cred. Există doar stiluri personale sau, mă rog, cred că asta ar trebui să-și dorească să existe oricine vrea să facă film și să vadă film.