Jurații Super, Filmele SuperAutor: Ilinca Hărnuţ, Paul Negoescu şi Ruxandra Ghiţescu

2018-06-22 S-a încheiat și ediția de anul acesta a festivalului Super, care pune în prim plan cele mai reușite filme făcute de adolescenți. Acoperișul de Sticlă a stat de vorbă cu membrii juriului – Paul Negoescu, Ruxandra Ghițescu și Ilinca Hărnuț – ca să afle cum a fost experiența de a descoperi operele unor (și mai) tinere talente. 
 

Paul Negoţescu

Paul Negoescu

Ce te-a surprins la selecția de filme?

M-a surprins coerența discursului cinematografic pe care îl au filmele din selecție. Chiar ne-am amuzat, în urma deliberării premiilor, cu Ilinca și Ruxandra, când scriam motivările juriului, că, de fiecare dată când discutam un film, simțeam nevoia să subliniem cât de coerent era. În mod normal coerența nu e neapărat lucrul care să-ți sară în ochi la un film, dar am fost cu toții surprinși de acest aspect pentru că, probabil, niciunul din noi nu se aștepta la așa ceva. Și ne-a mai surprins și maturitatea filmelor. Sincer, așteptările mele erau foarte joase când am intrat în sală, înainte de primul calup de filme. Și asta pentru că știu cum eram eu la vârsta aia, ce aveam în cap și ce fel de preocupări aveam. Dar am ieșit din sală nu doar încântat, ci și încrezător că generațiile următoare vor fi și mai mature și mai articulate.

Cam cât crezi de important crezi că e să ai un outlet cultural cum e Super, în adolescență?

Mi se pare important ca interesul pentru cinema (și nu doar atât), pentru comunicarea ideilor sub orice formă să se răspândească la cât mai mulți adolescenți. De-asta cred că e nevoie de evenimente precum Super și nu numai. Ar fi bine ca evenimente de genul ăsta să se întâmple nu doar în zona urbană (sau, mai corect, central-urbană) ci, mai ales, în zonele mai puțin dezvoltate.

Cum ar fi arătat un film făcut de tine în liceu?

Cu siguranță mult mai prost decât cele pe care le-am văzut la Super. Și asta nu doar pentru că nu aveam nici cultura lor cinematografică sau că nu stăpâneam în vreun fel gramatica audiovizuală, ci pentru că la vârsta aia credeam că le știu pe toate și probabil că un film făcut de mine ar fi trădat multă aroganță nejustificată.

 

Ruxandra Ghiţescu

Ruxandra Ghițescu

Ce te-a surprins la selecția de filme?

Selecția de filme m-a surprins mai ales prin varietate. Calitatea generală a scurtmetrajelor a fost peste așteptarile mele, dar ce m-a surprins cu adevărat a fost să văd multitudinea de expresii artistice. Oamenii ăștia au simțit și au explorat o gramadă de posibilități de expresie vizuală și asta m-a bucurat la maxim. Am văzut demersuri sincere și căutari personale și m-am bucurat mult de autenticitatea multora dintre filme‪

Cam cât crezi de important crezi că e să ai un outlet cultural cum e Super, în adolescență?

Cred că evenimentele de genul ăsta și pentru bucata asta de vârstă sunt absolut necesare. Am avut  posibilitatea, dupa proiecții să îi cunoaștem un pic pe realizatorii filmelor din competiție și cei mai mulți au fost avut ca drive în a face filmele respective acest festival "Super". Clar aveau preocupări în zona asta de filmmaking dar faptul că există posibilitatea de a înscrie filmul în festivalul ăsta i-a încurajat să facă filmulețele respective și să le împacheteze. Toți s-au bucurat și au profitat la maxim de eveniment și de ce le-a oferit acesta- workshop-uri, feedback, socializare etc‪.

Am cunoscut în cadrul festivalului nişte oameni super deştepţi, cu preocupări sincere şi complexe care au venit din toată ţara. Îmi imaginez ca nu îşi găsesc uşor în liceele lor, oraşele lor, parteneri de dialog în ceea ce priveşte filmul şi să fi împreună cu alţii preocupaţi de aceleaşi chestii este un lucru minunat‪.

Totodată s-a văzut o diferență clară de posibilități între calitatea filmelor din competiția națională și cea internațională. Proiectele internaționale au fost, multe dintre ele, realizate cu sprijinul școlilor, municipalității, în diverse workshop-uri de filmmaking‪, și au beneficiat în mod clar de echipamente profesioniste‪.

Sper să se mai dezvolte și la noi inițiative în direcția asta pentru că interes există în mod clar din partea adolescenților‪.

Cum ar fi aratat un film facut de tine in liceu‪?

Cu siguranță nu așa de bine ca cele văzute aici :‪)

Cred că foarte violent. Sigur aș fi avut muzica de la Nirvana și ceva background-uri cu marea‪.

 

Ilinca Hărnuţ

Ilinca Hărnuț

Ce te-a surprins la selecția de filme?

Am fost fericită să văd mult curaj și deschidere pentru formule narative diferite, un fel propriu și proaspăt de a folosi structuri cunoscute, multitudinea reperelor culturale.

Cam cât crezi de important crezi că e să ai un outlet cultural cum e Super, în adolescență?

Cred că un context în care ești pus în contact cu oameni cu aceleași pasiuni poate să te schimbe complet și să-ți deschidă mintea. Parcursul cuiva în viață poate deveni cu totul altul în urma experiențelor de tipul ăsta. Școala e adesea restrictivă și nu e mereu cel mai stimulator loc pentru creativitatea cuiva și cred că e mare nevoie de formule paralele în care să te simți cât mai relaxat și mai liber.

Cum ar fi aratat un film facut de tine in liceu?

Vai, cred că ar fi fost foarte pretențios și abstract. Simțeam mult nevoia pe atunci să subliniez cât mai mult orice diferență între mine și ceilalți și să mă asigur că e cât mai evident că sunt foarte specială.